De Dingli Cliffs en de Blue Grotto.
Vandaag zijn ze dus naar de Dingli Cliffs geweest en deze vormen een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen langs de zuidkust van Malta. De gemiddeld ongeveer 220 meter hoge kliffen liggen op ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Rabat. Ze zijn vernoemd naar de zeventiende-eeuwse architect Tomasso Dingli.
De kliffen boden in het verleden een natuurlijke bescherming tegen vijanden. Ze waren vanaf open zee niet te gebruiken om het vaste land van Malta te bereiken. De kliffen zien er zeer indrukwekkend uit en bieden een prachtig uitzicht over de zee. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf de kliffen het onbewoonde eilandje Filfla te zien liggen.
Ook zijn ze nog gaan kijken bij de Blue Grotto. De Blue Grotto (Taħt il-Ħnejja) ligt in het zuiden van Malta, vlakbij het plaatsje Wied iz-Zurrieq, dat iets ten zuiden van Zurrieq ligt. De Grotto is een natuurlijke rotsformatie. Door de stroming en golfslag in de zee, is er een deel van het zandsteen in de zeewater opgelost of uit de kliffen weggesleten, waardoor een zevental grotten is ontstaan. Doordat de bodem van de grotten een witte zandachtige kleur heeft, wordt het zonlicht erop weerkaatst. Het licht wordt gebroken in verschillende kleuren. Water absorbeert echter de meeste van die kleuren (rood en geel), maar geen blauw. Daardoor ontstaat een blauwe gloed. Dit geeft een betoverend effect in de grotten die voor de rest natuurlijk vrij donker zijn. Door de hoek waaronder het zonlicht in de grotten schijnt is het effect voor 11:00uur ’s ochtends het mooist. Het diepste punt van de Blue Grotto ligt op 26 meter diepte en wordt de Bell Tower Cavern (klokkentorengrot) genoemd.
Ik zie al verschillende bekende dingen voor ons, daar in Calvi. Dat gaat een hele mooie vakantie worden, dat weet…