In Estafette van de Biesbosch naar Hellevoetsluis.
2016-10-08 – Voorburg/Zeist – Door Richard Broer:
Het team wat de estafette zwemt van de Biesbosch naar Hellevoetsluis is bekend Janina Beckers, Amy van Lier, Lisanne Andeweg, Desirée Emmen, Irene van der Laan,Erno Vriens, Dario van Hulst, Fergil Hesterman, Wietse Beerens, Rick Embrechts, Ferry Weertman en Maarten van der Weijden
Het team wordt begeleid/gecoacht door Edith van Dijk en Richard Broer. De startvolgorde wordt op de dag zelf pas besloten. Wel is bekend dat Maarten van der Weijden als startzwemmer van wal steekt in de Biesbosch.
Zoals je kan lezen zijn er drie Olympische sporters bij de tocht betrokken. Er zijn ook minstens 3 (oud)wereldkampioen, diverse (oud)wereldrecord houders en vele nationale toppers uit het open water circuit betrokken. Een topteam!
Indien het weer dit toelaat zal het zo volledig
mogelijke team het laatste deel zwemmen in de haven van Hellevoetsluis. Dit wordt op vrijwillige basis gedaan (wil of kan de zwemmer niet, dan hoeft het niet).
Na afloop is er een huldiging van de zwemmers in Hellevoetsluis.
De tocht is meer dan 52 kilometer. De start is tussen 6.45 en 7.00 uur bij het bezoekerscentrum Biesbosch in Sleeuwijk. Dit betekent dat de zwemmers, die gemiddeld meer dan 4,5km per uur zwemmen, rond 19.00 uur aan kunnen komen.
Echter…. De (weers)omstandigheden hebben daar echter een grote invloed op.
Er kan stroming staan op bepaalde plekken als gevolg van het getij. Het team zwemt een hele getijdecyclus en zal dus tij mee en tij tegen hebben. Het effect van het tij zal afhankelijk van de locatie zijn waarop ze zich bevinden in de stromingsperiode. Er is ook stroming van de rivier naar zee. De scheepvaart heeft voorrang op de zwemmers en ze zullen misschien zo af en toe mogen watertrappen in plaats van zwemmen bij de grote scheepvaartkruisingen (Dortse Kil en Hollands Diep is de grote bottle neck).
De watertemperatuur is erg aan het zakken naar de winter toe. De luchttemperatuur kan ook wel eens wat lager zijn. Dit heeft invloed op de zwemsnelheid.
De zwemmers zwemmen in principe met wet-suite aan om zich tegen de koude te weren. Daar hebben sommigen voordeel bij, anderen misschien ook niet.
Voor de veiligheid van de zwemmers zijn twee begeleidingsschepen van Reddingsbrigade Dordrecht die permanent naast de zwemmende zwemmer blijven samen met één van beide coaches. De reddingsbrigade kent het water goed.
De hele tocht is een mooi voorbeeld hoe onze sport samen kan gaan met natuurbehoud. WNF probeert met de tocht extra aandacht te vragen voor het ontstaan van een nieuw groot natuurgebied in Nederland. Wij maken er een showcase voor onze sport van.
Ik zie al verschillende bekende dingen voor ons, daar in Calvi. Dat gaat een hele mooie vakantie worden, dat weet…