Noorwegen

Een waterval…. maar dan aan de achterkant

Danielle schreef dinsdag 16 augustus:

Wij gaan de “Queen’s Route” rijden van Norangsdalen. De bewolking hangt laag en in Ørsta zijn de weersvoorspellingen niet gunstig. Dus we zijn weer on tour. 


Het meer dat bekend staat als Lygnstøylvatnet in de vallei van Norangsdal werd gevormd door een rotsval van Keipen in 1908. Onder het water van het meer kun je nog steeds overblijfselen zien van de oude weg, de fundamenten van de boerderijen en de poort.
Norangsdalen is een van de smalste valleien in Noorwegen, rijk aan zowel spectaculaire landschappen als culturele herinneringen. De vallei draagt ​​de littekens van de strijd tegen de natuurkrachten. Bij het Jelskredmeer ligt de bodem van de vallei vol puin. Bij Urasætra en Stavbergsætra werden de huizen in de grond gebouwd als bescherming tegen aardverschuivingen. Het meer dat bekend staat als Lygnstøylvatnet werd gevormd door een rotsval van Keipen in 1908. Onder het water van het meer zie je nog steeds de overblijfselen van de oude weg, de fundamenten van de boerderijen en de poort. Er is een adem van geschiedenis over de naam Norangsdalen. Aan het begin van de 18e eeuw gingen toeristenschepen voor anker in Øye. Menig bekende naam werd per pony en trap vervoerd langs de oude weg door de vallei naar Hellesylt. Na de “Silver cruise” in 1993 om het zilveren huwelijk van de koning en koningin van Noorwegen te vieren, kreeg Norangsdalen de

naam “The Queen Route”. Het beroemde Hotel Union Øye is een attractie op zich. Het hotel werd in 1881 door de Europese aristocratie en sociale elite “ontdekt” en heeft sindsdien vele beroemde keizers en koningen verwelkomd.
Vroeger liep de weg waar ze het vee naartoe brachten om te grazen bij de fjord achter deze waterval. Je kunt er nog steeds lopen, en om de fjord door de waterval te zien is een spectaculair gezicht.
En we konden weer heerlijk aanschuiven bij Marcel en Linda. Ook Espen was vandaag thuis dus een gezellige drukke tafel. Engels, Nederlands, Noors, alles door elkaar heen onder het pizza eten. Onze dag doorgenomen en weer een geweldige hike tip van Linda gekregen voor morgen.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.