Nachtwandelroute
Danielle schreef op dinsdag 30 mei:
Normaal gesproken zijn natuurgebieden in de nacht niet toegankelijk. Deze route ligt tussen twee campings in en is speciaal uitgezet om in het donker te lopen. Lopen in de nacht is een unieke ervaring: je gaat beter luisteren en hoort veel meer van de omgeving. Reeën, vleermuizen, uilen en andere vogels hoor je extra goed. Je start je wandeling bij het Dwingelderveld. Hier zie je gelijk een informatiebordje over de route, te herkennen aan het maansymbool. Je wandelt langs een ven. Tegen zonsondergang heb je kans om hier reeën tegen te komen. Vervolgens kom je aan bij de Davidsplassen, een rustplek voor verschillende vogels zoals de zwaluw. Ook de fuut, slobeend en steltlopers kun je hier tegenkomen. Als je hier rond de schemering bent, hoor je de vogels al van verre aankomen. Via het fietspad of het zandpad ernaast volg je de bewegwijzering en kom je vanzelf weer uit bij het startpunt.
Rondwandeling Landgoed Rheebruggen
Veel mensen hebben wel eens van Rheebruggen gehoord, weinig mensen zijn er zelf ook echt geweest. ‘Een goed bewaard geheim’ hebben we Landgoed Rheebruggen wel eens genoemd. Wie van een echt Drents landschap houdt, móét een keer naar Rheebruggen! Een eeuwenoude weg slingert met drie haakse bochten over het landgoed. Bospaden en zandwegen brengen je door de landgoed- bossen en langs de akkers, weitjes en oude boerderijen van Rheebruggen.
Dorpsommetje Ruinen – Molenroute
Op het informatieplatform midden op de Brink in Ruinen staan alle 5 ‘Ommetjes’ van Ruinen. Vijf wandelroutes, variërend van ca. 2 tot 10 km die je volop laten genieten van de Heerlyckheid Ruinen! Wij liepen 3,5 kilometer dorpsommetje molenroute langs molen De Zaandplatte. Verspreid in het Drentse landschap vind je tientallen zogenaamde brink- en esdorpen. Ruinen is een Brinkdorp. Ze werden strategisch aangelegd op de grens van de zandgronden en beekdalen. Zo beschikten de bewoners over water voor het vee en akkergronden om voedsel op te verbouwen. De brink verwijst naar een veldje aan de rand van het dorp. Van oudsher was dit de plek waar de boeren ’s ochtends hun vee bijeenbrachten. Vanaf de brink werden de koeien, varkens en schapen meegenomen naar de weide- en heidegronden om te grazen. Aan het einde van de dag keerde het vee weer terug naar de brink. Doordat de dorpsbewoners twee keer per dag op de brink samenkwamen, was dit een belangrijke ontmoetingsplek in het dorp.
Luning’s Lunch
En dan knorren de magen weer! Pannenkoek Uut ‘t Kalverhokke (spek, appel, rozijnen) en een broodje warme kip. Drenthe je was leuk en gezellig! Wij gaan terug richting Brabant nu.
Ik zie al verschillende bekende dingen voor ons, daar in Calvi. Dat gaat een hele mooie vakantie worden, dat weet…