Egypte

Abu Simbel 🤩 & tempel
of Nefertari 😍

Donderdag 1 juni schreef Desiree:

Poeeeh de wekker ging om 03:30 uur 🥱 en dat noemen we dan vakantie!! Na een theetje in het restaurant vetrokken we met de bus 🚌 naar Abu Simbel. In de bus nog een kleine discussie met een oude tak.. het was daar echt veel te vroeg voor dus nadat ik aan haar vroeg “Wat wil je?” was ze vrij snel klaar met mauwen en kon ik gaan slapen 😴. Abu Simbel (أبو سمبل) is een archeologisch complex bestaande uit twee zeer grote uit de rotswanden uitgehakte Egyptische tempels in het zuiden van Egypte op de westelijke oever van het Nassermeer. De tempels 🏛️ behoren tot de oudste monumenten van Egypte. De stad Abu Simbel met ca. 2500 inwoners ligt in de buurt van het complex.

De twee tempels werden uit een berg ⛰️ gehakt op order van Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. om zijn Koesjitische buren onder de indruk te brengen en om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren. In de bergtempel bevonden zich in de grote zuilenhal acht zuilen in de gedaante van Ramses II, elk bijna 10 meter hoog 🔝. De afstand van de indrukwekkende voorhof tot aan het allerheiligste bedroeg 55 meter. Behalve de beelden in het inwendige van de tempel, liet Ramses voor de façade vier 22 meter hoge zittende kolossale beelden van zichzelf maken. Tussen de benen van deze aan weerszijden van de hoofdingang geplaatste beelden staan een aantal kleinere beelden die de moeder 👩🏼 van Ramses, zijn echtgenote koningin Nefertari 👸🏼 en verscheidene van de 100 kinderen 👧🏼 van de farao voorstellen. De tempel was zo gebouwd dat het zonlicht ☀️ op twee dagen van het jaar, op 21 februari en 21 oktober, via de ingang precies op drie van de vier in het heiligdom staande beelden viel. Alleen op Ptah, de god van de duisternis, niet; hij bleef altijd in het donker staan. Twee van de beelden stellen Ramses en de Egyptische oppergod Amon voor. Op de beide dagen vierde men vermoedelijk de militaire overwinningen van Ramses II. Door het verplaatsen van de tempels naar een 65 meter gelegen hoger plateau is het verschijnsel van beide data met één dag verschoven.

Waarom zijn de tempels verschoven? In 1960 werd begonnen met de bouw van de Aswandam, waardoor het Nassermeer 🌊 zou ontstaan en de tempels onder water zouden verdwijnen. Om de tempels te redden werden ze op initiatief van UNESCO en de National Geographic Society tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd. Daarna zijn ze opnieuw opgebouwd op een 65 meter hogere locatie die 200 meter verder van de rivier ligt. Op deze plek bouwde men twee grote betonnen koepels die aan de buitenkant werden bekleed met natuurlijke steen. De tempels kwamen daarin te staan. Het lijkt zo alsof ze ter plaatse uit de rotsen 🪨 zijn gehouwen. De tempel van Nefertari is geheel uitgehouwen uit een berg. Samen met de tempel van Ramses II te Abu-Simbel is ook deze tempel 🏛️ verplaatst toen er begonnen werd met bouw van de Aswan Dam. De voorzijde van het monument is voorzien is van enorme beelden van Ramses II en Nefertari die verdiept in de muur zijn uitgehouwen. Tussen de lichamen bevinden zich kolommen met Hierogliefen. In het midden van de beelden is de ingang van de tempel, waarboven de Cartouche van Ramses II wordt afgebeeld. Aan beide zijdes van de ingang wordt Ramses II voorgesteld met de Dubbele Kroon 👑 . Samen met de tempel van Ramses de tweede is het een indrukwekkend complex. Het is onvoorstelbaar wat men toen heeft gebouwd, zo immens groot en mooi 🤩. Omdat de temperatuur inmiddels boven de 40 graden was gekomen (en het was nog steeds ochtend) snakte ik inmiddels naar een glas drinken 🥤. We ploften neer op het terras bij Abu Simbel waar ze de duurste cola van Egypte verkopen.. maar het was heerlijk! Na het bezoek gingen we terug met de bus en kon zelfs de airco het niet bijhouden met koelen ❄️ in de bus waardoor we allemaal smeltend zwetend door de woestijn reden 🌵. Ik had een lichte zonnesteek 🥵 opgelopen dus voelde me enorm beroerd 🤒 en heb eigenlijk heel de busrit geslapen. Onderweg kwamen we een Fata Morgana tegen.

Somewhere in the world ~ Fata Morgana

De eigenlijke betekenis is ‘luchtspiegeling’, oftewel atmosferisch verschijnsel waardoor bijvoorbeeld de dorstige reiziger in de woestijn een oase waarneemt op een plaats waar die niet is. In plaats van dat het licht 💡 recht op de grond terecht komt, buigt het licht af en komt het in je ogen 👀 terecht. Daardoor zie je, terwijl je naar de grond kijkt, eigenlijk een stukje lucht. Dat stukje lucht lijkt net op een plas water 💦 . En dat is de fata morgana! Je moest uitstappen midden in de woestijn met 40+ graden 🐪🌵, een “snelweg” oversteken waar ze je bijna dood reden, maar dan zag je hem; de Fata Morgana. Toen we terug aankwamen bij de boot 🚢 gingen we direct varen terug naar Luxor. Het diner bestond uit typisch Egyptisch eten 🥘 (met een heel lekker toetje, soort van oliebollen) en daarna was er nog een Egyptische avond 💃🏼 , maar die slaan wij over 😴. Ik voel me inmiddels wat beter, maar nog niet helemaal goed. Morgen staat er op het programma: Panorama in Esna en een tocht met de koets 🐴 door Luxor!

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.