Egypte

Caïro ~ Het Museum der Egyptische oudheden

Woensdag 7 juni schreef Desiree:

Jaa! Jaa! Jaaaa! vandaag is het zo ver. Onze trip naar Caïro en dan met name de Piramiden van Gizeh 😍. Iets minder enthousiast zijn we over de wekker; de wekker ging namelijk om 01:00 uur 🥱, want we moesten om 02:00 uur bij de receptie staan. Toeeeet toeeeeet 🚌 beladen met kussens, drinken, een frisse dosis chocolade koekjes 🍪 en een chronisch slaaptekort stapten we in de bus. Nog geen 150m verder werd het gezin 👨‍👩‍👦‍👦 opgehaald waarmee we deze dag zouden doorbrengen, een vader, moeder en twee zoons. Zoals lekker sprookjesachtig geschetst door onze lokale tourguide; eindstand de twee zoons waren ouder dan wij en kwamen net terug van het MMA vechtseizoen 😂. Desiree vond er natuurlijk

meteen weer van alles van 🤨, maar nadat ze wat slaap had gepakt moest ze toegeven: ze waren best aardig. Na circa een half uur kwamen we aan bij het verzamelpunt voor het konvooi. Hier moesten we wachten tot alle bussen, auto’s, busjes en andere vervoersmiddelen zich verzameld hadden zodat we als stoet door de woestijn 🌵 naar Caïro konden rijden. In het kader van veiligheid. Schijnbaar hebben we daar langer dan een half uur gestaan, maar dat ik het niet weet want ik bevond me al laaaang in een andere dimensie 😴. Na 2,5 uur kwamen we op een “rustplek” waar je voor 5 Egyptische ponden 💷 naar het toilet kon (en daar dan gratis hepatitis A, B en hiv bij kreeg) ik heb een keer mijn ogen 👀 geopend en ben weer lekker verder gaan tukken. Onderweg ben ik misschien 6 keer wakker geschrokken, omdat ik totaal loskwam van de stoel 🪑 in verband met het slechte wegdek. Als je denkt dat Milaan, Florence of Podgorica chaotisch zijn qua verkeer, dan ben je nog nooit in Caïro geweest.

Cairo is dé stad van de verkeerschaos 😱. Verkeersregels zijn hier een onbekend fenomeen. Egyptenaren die tegen de drukte in rijden, loslopend vee 🐄 en verkeersopstoppingen zijn aan de orde van de dag. Voor schreeuwende automobilisten, toeterende busjes en verkeer dat kris kras door elkaar rijdt, is this the place to be 😅. Kamelen en ossen staken de straat over en paard met wagens, auto’s, bussen en ezels kwamen van alle kanten aangereden. Aangekomen in Caïro hadden we beide ruim 10.000 stappen …. dus een lekkere comfortabele rit 😂. We begonnen met een bezoek aan het museum. Het Museum der Egyptische oudheden (Arabisch: المتحف المصري) is bij het grote publiek bekend als het Egyptisch Museum. Het museum is met 136.000 Oud-Egyptische items ’s werelds 🌍 grootste Egyptologisch museum. Hoogtepunten zijn toch zeker het gouden dodenmasker van Toetanchamon en zijn gehele grafinboedel 💎, mummies en diverse gereedschappen en voorwerpen die een indruk geven over de Egyptische geschiedenis. Vervolgens reden we door naar een papyrus winkel 🏬. Desiree had nog steeds wat spijt dat Vees te koppig was geweest bij de vorige papyrus winkel, want ze wilde toch graag een mooi souvenir; dus nu een herkansing! En ja hoor, het lukte! ❤️ Na de lunch 🥙 was het eindelijk zo ver: Jalla jalla, in het busje op naar de piramiden!

Piramiden van Gizeh 😍

De piramiden van Gizeh zijn drie monumenten uit het oude Egypte. Ze zijn niet alleen de beroemdste piramiden in Egypte: ze zijn de enige van de zeven wereldwonderen 🗺️ die de tijd hebben overleefd. Elk van de drie piramiden ontleent zijn naam aan een andere farao, een koning 👑. De farao’s zijn in de piramiden begraven. Ze werden ongeveer 4,5 duizend jaar geleden gebouwd 🏗️. Omdat ze zeer stevig zijn gebouwd, gemaakt van stenen, zijn ze goed bewaard gebleven. Ze hadden echter allemaal ooit een schelp van witte, gepolijste kalksteen, maar daar is weinig van over. De grootste is de Piramide van Cheops. Ze is 146 meter hoog 🔝. Pas in 1311, in de middeleeuwen, bouwde Engeland een groter gebouw: de kathedraal ⛪️ van Lincoln. Bijna iedereen denkt dat de middelste, de Khafre piramide, de grootste is, maar in werkelijkheid is de Cheops piramide het grootst. De middelste lijkt groter omdat deze op een berg ⛰️ is gebouwd. Niemand weet precies hoe de piramiden zijn gebouwd. Er zijn theorieën over het gebruik van grote zandhellingen of over de bouw door buitenaardse wezens 👽. Lange tijd werd gedacht dat de arbeiders die de piramiden gebouwd hebben slaven waren, maar tegenwoordig denkt men dat ze werden betaald 💰 en er voor hen werd gezorgd.

Het gebied van de piramiden wordt een necropolis genoemd, een stad van de doden ☠️. Er zijn veel graven, niet alleen van koningen en koninginnen, maar ook van hun families en belangrijke mensen in de staat. Ten zuiden van de drie grote piramiden zijn bijvoorbeeld drie kleine piramiden, de koningin-piramiden genoemd. Bij de piramiden staat de Grote Sfinx van Gizeh. Een sfinx is een mythisch wezen, met het lichaam van een leeuw 🦁 en het hoofd van een mens 👨🏼. Er zijn verschillende van zulk soort beelden, maar de Sfinx van Gizeh is de grootste en beroemdste. Farao Cheops heeft dit beeld van 73 meter mogelijk gemaakt. Leuke weetjes (tenminste, ik vind ze leuk 😉): – In de middeleeuwen wilde een Arabische heerser 🤴🏼 de piramides vernietigen. Na acht maanden gaf hij het op (weakling! Grappig feitje over dit feitje: deze Arabische heerser was een Koerd😜); – De bouwwerken werden gemaakt in opdracht van de farao’s Cheops, Chefron en Mykerinos. – Één piramide werd gebruikt als graf voor één farao 👑. – De Grote Piramide van Gizeh bestaat uit 2.3 miljoen stenen 🧱 – Het gemiddeld gewicht is 2.500 kg per steen. Afhankelijk van de functie van de stenen kon hun gewicht oplopen tot wel 50 ton – De Piramide van Cheops werd accuraat georiënteerd met elke zijde evenwijdig aan noord-zuid of oost-west 🧭.

Ondanks de ouderdom is de Piramide van Cheops het meest exact naar het noorden wijzende bouwwerk tot op heden. De minieme afwijking werd verklaard door een langzame verschuiving van de Poolster ⭐️ naar het oosten door precessie van de aardas. Hierdoor ligt het ware noorden ondertussen op een andere plaats als 4600 jaar geleden. Dit maakt dat de piramide nóg meer noordwaarts lag dan eerst gedacht. 🤓 – De piramide van Cheops heeft wiskundige 🧮 maten. Bij het opmeten van deze piramide werden drie wiskundige regels opgemerkt waar de piramide redelijk nauwkeurig aan voldoet. Het kwadraat van de hoogte van de piramide komt overeen met het oppervlak van elke zijde. (Dit verwijst naar de Stelling van Pythagoras.) De omtrek van het grondvlak is gelijk aan de omtrek van een cirkel die als straal de hoogte van de piramide heeft. (Dit verwijst naar het getal pi.) Een dwarsdoorsnede (AB) vormt een driehoek van Kepler. (Dit verwijst naar het getal φ van de gulden snede.). – Hoewel de Egyptische piramides al duizenden jaren een mysterie zijn, zijn ze nog altijd niet volledig onderzocht. Nieuwe scantechnologie toonde aan dat er nog steeds verborgen kamers zijn waar tot nu toe geen toegang ⛔️ voor gevonden is. – Ingenieurs hebben uitgerekend hoeveel tijd en geld het zou kosten als je kranen 🏗️ , tractoren, vrachtwagens 🚛 en helikopters 🚁 zou gebruiken voor de bouw van de piramide van Cheops. Naar verluid minstens vijf jaar voordat alle stenen blokken op hun plaats zouden liggen. Het totale kostenplaatje wordt geschat op 5 miljard dollar 💵! – Door velen wordt gedacht dat de Egyptische piramiden ver weg in de woestijn 🌵 liggen en enkel bereikbaar zijn per terreinwagen of kameel 🐫. Dit is echter niet het geval. Rond het piramidecomplex van Gizeh bevinden zich namelijk buitenwijken van de miljoenenstad Caïro 🏙️. Na dit absolute wereldwonder vanuit alle hoeken te hebben aanschouwd, was het tijd om ons klaar te maken voor onze 6 uur durende trip terug naar Hurghada 🚌. Maar… eerst nog even onderhandeld over een souvenir, mét succes dit keer 😂😂 [side note: was echt super lief, onze centen lagen nog in de bus, maar onze gids heeft het voor ons voorgeschoten!] P.S. de terugreis verliep iets rustiger, slechts 9.000 stappen 🙃

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.