Frankrijk

Batterie Allemande

Danielle schreef op maandag 10 juli

Het zonnetje schijnt al wanneer we wakker worden. Broodjes gebakken en ontbeten om vervolgens naar Logues sur Mer te rijden waar onze auto tourtocht start langs de invasiestranden en D-Day monumenten. Site van de Batterie Allemande De kustverdedigingsbatterie van Longues sur Mer, een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, bestaat uit een commandopost en vier kazematten, elk met een 150 mm kanon. Gelegen in het hart van het geallieerde aanvalsgebied, op de hoogten van een klif met uitzicht op het Engelse Kanaal, zou de Batterie een strategische rol spelen tijdens de geallieerde landingen op 6 juni 1944.

Stranden van D-Day

‘Normandië, land van vrijheid’, op 6 Juni 1944 schreef Normandië geschiedenis en in de maanden erna werd hier de grootste veldslag aller tijden uitgevochten. D-Day heeft voor altijd een stempel gedrukt op de stranden in Normandië. Op 6 juni 1944 kwamen maar liefst 150 000 soldaten aan op onze kust. De bevrijding van Europa begon hier… Langs de kust zijn erg veel invasie stranden, musea en monumenten te vinden. Wij zijn dus gestart in Longues-sur-Mer. Vanuit daar zijn we langs de kust gereden naar Colleville-sur-Mer, de American Cementry – helaas mocht Rex hier niet op, dus hebben we de 9.387 graven moeten overslaan. Erg jammer! Terug in de auto en verder langs de kust naar Omaha Beach. Hier was het 31 graden, bomvol en alles vol in de zon. Dus deze monumenten slaan we over en we blijven lekker in de airco. Volgende stop, Utah Beach. Dit was minder vol en de temperatuur is 26 graden met een zeebriesje, dus hier gaan we het proberen. En dit ging heel goed, Rex liep met zijn oren in de wind en heeft lekker uitgeraasd op het strand en door het water! Hier vond ook onze lunch plaats en vanuit hier zijn we vertrokken naar onze laatste bezichtigt in Sainte-Mère-Église.

Utah Beach

Utah Beach was de enige sector in het departement Manche. Dit strand had een belangrijke strategische rol tijdens operatie Overlord : het diende als bruggenhoofd om snel Cherbourg te kunnen bereiken. Bij eb zijn nog enkele resten te zien van de gebeurtenissen van toen. De Amerikaanse parachutisten van de 82e en 101e Airborne Divisie moesten Sainte-Mère-Eglise innemen en het bruggenhoofd veiligstellen bij Utah Beach. We kunnen in de operatie op 6 juni 1944 drie fases onderscheiden: de invasie vanuit de lucht (bij de stranden van Utah in het westen en Sword in het oosten). De bombardementen op de Atlantikwall, vanuit de lucht en vanaf de schepen. En de invasie vanaf zee op de vijf stranden (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) en de Pointe du Hoc. Bij het eerste ochtendgloren verschenen overal op zee schepen, van de monding van de Seine tot aan de Cotentin. Duizenden boten – die mensen, voertuigen en materieel vervoerden – zetten koers naar de kust. Tegelijkertijd bombardeerden de geallieerde vliegtuigen de forten aan de kust van de Manche en openden oorlogsschepen het vuur. Het strand van Utah werd in korte tijd ingenomen, zonder al teveel verliezen. Het was zeer snel schoongeveegd. Door direct een bres te slaan in de Duitse defensie konden de troepen en het zware materieel oprukken. Dus veel geleerd, gezien en lekker in de zee en op het strand gespeeld met Rex.

Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Eglise zag in de nacht van 5 op 6 juni 1944 een ‘regen’ aan parachutisten neerdalen op het dorp en de omgeving. Hier begonnen de geallieerden met de herovering van Europa. De herinneringen aan die nacht (en de maanden erna) vindt u nog overal terug. De gotische kerk met een goedbewaarde romaanse kruisbeuk. Dit is de kerk met de bekende klokkentoren waaraan de Amerikaanse parachutist Steele in de nacht van 5 op 6 juni 1944 bleef hangen. Hij werd gevangengenomen door de Duitsers maar wist later te ontsnappen. Soldaat John Steele werd tijdens operatie Overlord beroemd doordat hij met zijn parachute aan de kerktoren van dit dorp bleef hangen. Hij overleefde de oorlog, werd ereburger en kwam hier nog verschillende keren terug.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.