Frankrijk

Dinsdag Markt

Op dinsdag 18 juli schreef Danielle

Vandaag word het hier best warm, dus we gaan vandaag de Ciderroute rijden. Maar natuurlijk eerst naar de bakker. En op dinsdag is het markt in het centrum, dus dat was een leuk extraatje. Nu aan de croissants en baguette en dan gaan we op pad.

Ciderroute

Ten oosten van Caen, in het departement van de Calvados, loopt de 40 km lange ciderroute langs pittoreske dorpjes als Beuvron-en-Auge, Cambremer, Bonnebosq en Beaufour-Druval. Breng een bezoek aan de lokale ciderproducenten die zich op de route bevinden en kom meer te weten over dit heerlijke drankje. ‘LE CRU DE CAMBREMER’ IN HET PAYS D’AUGE Het Pays d’Auge lijkt net een ansichtkaart, zo mooi! Een landelijke omgeving met prachtige dorpjes, boerderijen, typische vakwerkhuizen afgewisseld met appelboomgaarden en bijzondere landschappen. Er zijn een twintigtal ciderproducenten langs de route te vinden. De ciderboerderijen zijn te herkennen aan de bordjes langs de weg met de tekst ‘Cru de Cambremer’. CIDER Het produceren van cider is een traditionele ambacht dat vergelijkbaar is met het productieproces van wijn. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende appelsoorten die de cider hun bijzondere smaak geven. De appels worden vermalen en geperst, waarbij het pure sap uit de appels wordt gehaald. Het pure sap wordt opgeslagen in houten vaten of tanks waar het natuurlijke gistingsproces plaatsvindt. Het alcoholpercentage varieert tussen de 3,5% en 5%, afhankelijk hoe lang de most in de vaten blijft. Na een aantal maanden fermenteren is het klaar om gedronken te worden. De ciders van de lokale producenten uit het Pays d’Auge hebben een lichte bittere smaak en zijn heerlijk dorstlessend.

Desvoye

CALVADOS In tegenstelling tot cider geldt bij calvados, hoe ouder hoe beter. Calvados wordt verkregen door het destilleren van cider. Er zijn twee destillatie technieken mogelijk: een enkel of dubbel destillatie proces. In het Pays d’Auge wordt de ambachtelijke wijze toegepast en wordt het twee keer gedestilleerd, daarna volgt de rijping op eikenhouten vaten van minstens twee jaar. Afhankelijk van de rijpingstijd krijg je een jonge of oude calvados. De rijpingstijd speelt dan ook een zeer belangrijke rol bij de productie van calvados. POMMEAU Dit typische Normandische aperitief wordt gemaakt door appelmost en calvados met elkaar te mengen. Daarna rijpt het in eikenhouten vaten waarbij het een prachtige amberkleur krijgt. Pommeau heeft een zachte smaak en wordt koel geserveerd.

Familie Dupont

HET FAMILLE DUPONT FAMILIELANDGOED De beste ciders verdienen evenveel zorg en aandacht als de beste wijnen Het landgoed van de familie Famille Dupont bestaat uit 30 hectare boomgaarden in Normandië, in het hart van de regio Pays d’Auge. Het landgoed produceert ciders, pommeau en calvados. Reeds meer dan 25 jaar kiest het Landgoed resoluut voor een kwaliteitsvolle weg. Door gebruik te maken van de beste technieken die worden gebruikt om cognac en zijn geweldige melanges te maken, heeft Etienne Dupont zijn kelderwerk bestudeerd, uitgeprobeerd en verfijnd om hetzelfde niveau van elegantie en expressiviteit te bereiken als in de beste wijnen. Sommige van deze technieken, zoals het handmatig sorteren van de appels en zelfs het werken met een oenoloog, komen maar zeer zelden voor bij het maken van cider. Maar net als bij wijn is de kwaliteit van de appels nog steeds de eerste essentiële stap. Pas daarna kan de creatie van cider het meeste uit de appel en zijn terroir halen. Specialiteiten van het landgoed: Ciders met een vintage datum… een cider blend gerijpt in eikenhout… een blend die gebruik maakt van traditionele methodes om mousserende wijnen te maken… een appel “zoete wijn”… calvados op vatsterkte. Dankzij hun kwaliteiten van elegantie en authenticiteit worden de ciders en calvados van Domaine Dupont tegenwoordig in vele landen over de hele wereld gewaardeerd. Een zeer grote meerderheid van de productie gaat naar de export.

Manoir de Grandouet

In het familiebedrijf van het Manoir de Grandouet kunnen ze je het hele jaar door verwelkomen en de kelder en vakwerkpers uit de 16e eeuw laten ontdekken. De geschiedenis van de plaats vormt de rode draad van het bezoek met de presentatie van de oude persmethoden die tot ongeveer 20 jaar geleden werden gebruikt. In de pers worden nog steeds vaten uit 1792 gebruikt voor de gisting van de ciders voor distillatie. Hier worden zo’n twintig soorten ciderappels verwerkt, geoogst van 28 hectare hoge en laagstam appelbomen. Bij het passeren van het landhuis wordt de grootvader, Yvon, die er niet meer is, niet vergeten, aangezien hij aan de basis ligt van al dit werk, inclusief de wederopbouw van het landhuis.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.