Tsjechië

Daniëlle schreef op zondag 11 augustus op haar polarsteps:

Plzeň

Om 08.00 uur start de dag. En het lijkt wel of wij één van de laatste zijn op de camping die wakker zijn. Er lopen al volop mensen rond! Na een wandeling langs de camping met Rex is het tijd voor het ontbijt. Spullen in de auto en dag eerste slaapkamer. Op naar Pilsen. Omdat het heel warm weer word doen we de stad aan in de ochtend en rijden we na de lunch door naar ons volgende adres zodat we lekker in de airco kunnen zitten. In 2015 was Plzeň de Culturele Hoofdstad van Europa. De mooie stad heeft een historisch centrum met barokke en renaissancehuizen, je vindt er ook een paar zéér oude straatjes uit de middeleeuwen en de kathedraal van St. Bartholomeus met de hoogste kerktoren in West-Bohemen. Sinds 1842 wordt er in Plzeň het beroemde bier Pilsner Urquell gebrouwen. Hier komt dus het woord Pils vandaan! Ook mooi is een bezoek aan de Grote Synagoge in het centrum van Plzeň, de grootste van Tsjechië, de op één na grootste van Europa en de derde grootste ter wereld na Jeruzalem en Boedapest. De Synagoge werd gebouwd in 1888-1892 in Neo Romaanse stijl met Moorse elementen. Het is een monumentaal pand met twee torens van 45 meter hoog. De gotische St. Bartholomeuskathedraal ‘Chrám sv. Bartolomĕje’ staat op een prominente plaats aan het Plein van de Republiek ‘Náměstí Republiky’. Aan het hoofdaltaar staat de Madonna van Pilsen, wat behoort tot de uitmuntende Tsjechische gotische schilderkunst.

Met zijn 103 meter hoge toren en de lokatie waar hij zich bevindt, kun je er eigenlijk niet omheen. Na jaren last te hebben gehad van een pest epidemie, heeft de stad Pilsen hier in 1681 een monument geplaatst ‘Plague Column’. Dit werd gedaan om het vieren van de afsluiting van een hele nare tijd. Op de top staat een kopie van het Heilige Maria beeld zoals dat op het altaar in de St. Bartolomeuskathedraal aanwezig is. Je vindt deze pestzuil op het Plein van de Republiek. We sluiten af langs het Brouwerijmuseum van Pilsen dit is gehuisvest in een wel zeer opmerkelijk pand. In het pand werd namelijk mout gedroogd en verwerkt voor in het bier. Het huis is zo goed mogelijk in originele staat bewaard gebleven. Alle processen die met het brouwen van bier gepaard gaan worden hier middels unieke tentoonstellingen verteld. In de buurt van dit Pivovarské muzeum is tevens het oudste café/restaurant van de stad te vinden, Senk Na Parkánu. Omdat je in Tsjechië helemaal niks mag drinken als je nog de auto in stapt nemen we hier bier mee voor in onze nieuwe stek later vanmiddag.

Autocamp Třeboň

Na Pilsen dus in de auto naar Třeboň. Een rit binnendoor van ongeveer twee en een half uur. De uitzichten zijn echt prachtig. De dorpjes klein en zoals Rob het noemt veel achterstallig onderhoud. Ook deze camping is weer aardig. Nette gebouwen en zowel hutten als kampeerplekken. Bij het inchecken gaf ik aan dat we een “cabin” hebben gereserveerd. Aaah een “bungalow” zei de man achter de receptie. Dus ik dacht wauw, ja jazeker. Dus in de auto leg ik Rob uit hoe we moeten rijden en vol trots zei ik, meneer zegt dat we een “bungalow” hebben. Aangekomen bij nummer 15, raad je het al. Opnieuw een houten hut met twee bedjes. Maar, iets groter dan de vorige. Wel weer direct aan het water, dus daar ze we met zijn drieën als eerste in geweest want het is 33 graden hier. Even wat relaxen achter het huisje met uitzicht op het meer. Daarna rondje met het hondje aan de overkant van de camping in het bos. En meteen pizza besteld bij het restaurant. Nu klaar maken om te douche en daarna kijken wat we morgen gaan doen.

Schwarzenberská hrobka

Tijdens het rondje met het hondje in het bos tegenover de camping kwamen we ineens Schwarzenberská hrobka tegen. Het graf van de prinselijke familie Schwarzenberg, het eerstgeboorterecht Hlubok-Krumlov, is een indrukwekkend en prachtig gebouw uit de 19e eeuw, dat er tegelijkertijd uitziet alsof het hier al bijna duizend jaar staat. Je vindt het midden in een Engels park. Daarin vonden 26 leden van een belangrijke Zuid-Boheemse adellijke familie hun laatste rustplaats, waarvan de Tsjechische trappen niet ver van het graf begonnen, op de dijk tussen de Svět- en Opatowický-vijvers, waar de toenmalige graaf Jan Adolf I van Schwarzenberg werd verwelkomd in 1662 toen hij zijn eerste Boheemse landgoed binnenging – natuurlijk.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.