Tsjechië

Jizerka

Danielle schreef op maandag 19 augustus op polarsteps:

Jizerka maakt deel uit van de gemeente Kořenov in het district Jablonec nad Nisou. Het gehucht gelegen in het Boheemse deel van het IJzergebergte, op de grens met Silezië, Polen. In de 15e eeuw vestigden de eerste bewoners zich in het gebied op zoek naar edelstenen. We besluiten om hier een wandeling te maken, doordat we al erg hoog zitten zijn de klimmen goed te doen.

De paden zijn fantastisch en de uitzichten prachtig. We starten met wat miezer en hele lage wolken. Maar we eindigen met een klein zonnetje. Onderweg kregen we wel waarschuwingsberichten binnen over het weer, maar toch besloten de route af te maken. En dat is helemaal goed gekomen.

Harrachov

Het IJzergebergte oftewel Jizerské hory is een deel van de westelijke Sudeten op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het grootste deel bestaat uit graniet en sommige delen uit basalt. Hier stroomt de rivier de Jizera. Het IJzergebergte kent in de winter wintersport en in de zomer is het een gebied om te fietsen en te wandelen. Het IJzergebergte is een adembenemende bergketen met sparren- en berkenbossen, hoge kliffen, schilderachtige valleien, bergdorpjes en talloze kapelletjes, kerken en houten huisjes. De Jizera bergen strekken zich uit in Tsjechië en Polen en bevinden zich in de regio Noord-Bohemen. De hoogste berg is Wysoka Kopa gelegen in Polen.

De bergtop Jizera (1122 m) ligt in Tsjechië en hier is de bergketen naar vernoemd. In het Nederlands staat het gebergte bekend als IJzergebergte, vanwege de aanwezigheid van ijzererts. Het IJzergebergte werd in 1967 uitgeroepen tot beschermd landschapsgebied. De laatste dag alweer hier. Morgen rijden we nog een stukje door dit mooie gebied. Op zich hadden we hier nog wel wat wandelingen kunnen doen, maar we gaan weer verplaatsten. Rex wilde nog wat spek scoren bij de ober en Rob wilde toch nog wel een hamburger. Dus nu klaar om de auto weer start klaar in te pakken en een avondje rustig aan met wat lezen en film kijken.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *