Marokko

Casablanca; het witte huis 🏠

Desiree schreef op zaterdag 24 augustus op haar polarsteps:

Zoals gepland vertrokken we vanmorgen om 08:00 uur vanuit Marrakesh naar Casablanca 🚌. Tijdens deze meer dan 3 uur durende rit heb ik gelukkig een beetje kunnen slapen want ik heb last van hoofdpijn 🤕. Echter, kon je bijna niets missen tijdens het rijden want één van onze medereizigers noemde alles op wat hij zag. En dan bedoel ik écht álles. Dus was je even niet aan het opletten, maar stond er een boom, hoorde je “boom” 🌳, zo ook met auto, schaap 🐑, plastic, vuilnis, geit… en als het echt iets interessants was gebruikte hij zelfs twee woorden zoals: mooie boom 😜. Casablanca (Arabisch: الدار البيضاء, ed-Dar el-Beida, Berbers: ⴰⵏⴼⴰ) Onze gids verteld tijdens de route 🗺️ heel veel over Marokko en in dit geval ook specifiek over Casablanca. Casablanca ligt in het westen van Marokko, een levendige stad 🏙️. Het betekent ‘het witte huis’ 🏠 en deze kom je dan ook veel tegen in de stad. Met 5,5 miljoen inwoners is Casablanca de grootste stad van Marokko. Je vraagt je vast af waarom Casablanca je bekend voorkomt, dit kan onder andere zijn door de romantische film 🎥 Casablanca, vanwege het industrieel handelscentrum en/of omdat het een van de grootste kunstmatige zeehavens 🌊 van de wereld heeft. De stad heeft vele mooie pareltjes en wij hebben er een aantal bezocht. De eerste parel die we bezocht hebben is De Hassan II-moskee (Arabisch: مسجد الحسن الثاني). De moskee 🕌 is groot en modern en gebouwd in opdracht van koning 👑 Hassan II. Het is de grootste moskee van het land en behoort tot de 7 grootste moskeeën in de wereld .

De moskee werd ontworpen door de Franse 🇫🇷 architect Michel Pinseau en gebouwd door de onderneming Bouygues. De moskee ligt niet alleen aan de kust, maar van de 9 hectare tellende moskee bevindt zich 2 hectare in/boven de zee 🌊. Het biedt dan ook een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. De overige 7 hectare is gebouwd op grond die onttrokken is aan de zee. Dit werd geïnspireerd door een vers uit de Koran die spreekt over de troon 👑 van God, gebouwd boven het water 💧. Andere kenmerken/feitjes/weetjes: het gebouw is ontworpen om bestand te zijn tegen aardbevingen, de deuren 🚪 zijn elektrisch aangestuurd en het complex heeft een dak dat kan openschuiven. De bouw 🏗️ van dit enorme prachtige complex begon op 12 juli 1986 en het heeft 7 jaar geduurd voordat de laatste hand is gelegd aan de enorme moskee. Tijdens de meest intensieve periode werkten 1.400 bouwvakkers 👷🏼‍♂️ gedurende de dag ☀️ en werden deze afgelost door 1.100 bouwvakkers 👷🏼‍♂️ die gedurende de nacht 🌜 doorwerkten. Alle graniet, pleisterwerk, marmer, hout 🪵 en andere gebruikte materialen in het complex zijn afkomstig uit alle streken van Marokko, met uitzondering van enkele witte granieten zuilen en de glazen kroonluchters 💡 : die komen beide uit Italië 🇮🇹 . Meer dan 6000 traditionele Marokkaanse ambachtslieden hebben zes jaar gewerkt om al deze ruwe materialen te verwerken tot mozaïeken, stenen, marmeren vloeren, zuilen, houtsnijwerken en geschilderde 👨‍🎨 plafonds. Andere (voornamelijk cijfer-achtige) feitjes, want daar ga ik zo lekker op: – er is binnen plaats voor 25.000 mensen en buiten voor 85.000 mensen. 👨🏼 👩🏼 (tijdens de belangrijke dagen, zoals onder andere het Suikerfeest en het Offerfeest komen er meer dan 1 miljoen mensen!) – bouwkosten 400-700 miljoen dollar 💵 – hoogste minaret 210m (dat is de hoogste ter wereld 🌎) – er zijn 41 fonteinen ⛲️ beneden waar de wassing plaats kan vinden – de kleine kandelaar weegt 600 kg – de grote kandelaar weegt 1200 kg – vanwege de hoge luchtvochtigheid omdat het dicht bij/in zee is gebouwd is er onder andere gekozen voor titanium deuren deze wegen maar liefst 34 ton 💪🏼

Na dit indrukwekkende gebouw te hebben aanschouwd en bewonderd was het tijd om te lunchen 🥗. Helaas voor deze ietwat kieskeurige meid vond de restauranthouder het gemakkelijker om een “standaard” menu te serveren waarbij enkel keuze was uit kip, mixed grill (het enige mixed wat vees er aan over heeft gehouden is mixed gevoelens want hij had nog nooit zo’n zielige mixed grill gezien) of vis 🐟. Inmiddels was mijn hoofdpijn 🤕 zo goed als onhoudbaar en twijfelde ik of het beter was als ze mij alvast naar het hotel 🏨 brachten. Gelukkig kon Vees mijn pilletje uit de bus halen en werd het toen wel een stuk beter. We gingen een stukje wandelen over de boulevard, waarbij we een prachtig 😍 uitzicht hadden op de moskee en het ook heel duidelijk zichtbaar was dat deze boven/in de zee staat. Toen we naar het uitzichtpunt liepen kwamen we langs een voetbalveldje ⚽️ en vroeg Vees zich hardop af of hij anders een potje mee zou doen, afkeurend schudde ik mijn hoofd en liepen we door.

Op de terugweg langs het veldje kon hij zich toch niet meer beheersen en heeft hij een potje gevoetbald, met een overwinning van 2-1 in the pocket ging hij bezweet 🥵 maar trots mee terug de bus in.

De volgende stop was bij de Church of Notre Dame of Lourdes ⛪️ . De Notre-Dame de Lourdes-kerk is een modernistische rooms-katholieke kerk. Het werd in 1954 gebouwd door architect Achille Dangleterre en ingenieur Gaston Zimmer. De mooiste bezienswaardigheid van de kerk is het glaswerk van de wereldberoemde glas-in-loodkunstenaar Gabriel Loire. Opvallend is ook de hoge betonnen ingang.

Buiten een kaarsje 🕯️ gekocht en aangestoken voor oma 👵🏼🖤

Last, but not least; plein Mohammed V. Dit is een prachtig plein in het bestuurlijke hart van Casablanca. Met zijn monumentale gebouwen en zijn prachtige fontein ⛲️ uit 1976 is het een van de gezelligste pleinen van de stad. Zelfs de duiven 🕊️ hadden er plezier in en vlogen door het spetterende water op slechts enkele centimeters van ons hoofd!! Ook kwamen we hier typische waterdragers van vroeger tegen in authentieke kledij.


Terwijl ik dit typ lig ik te chillen 😎 op bed in het hotel. Over een uurtje gaan we eten 🍽️. Ik verwacht ook vanavond geen wild avond programma voor ons, want morgen moeten we wederom om 06:45 ontbijten voor ons vroege vertrek naar Rabat. De hoofdstad van Marokko en een van de Koningssteden 👑. Daarna reizen we door naar Meknes, waar we overnachten. Voor nu; over en uit en tot morgen! P.S. voor andere verwacht ik wel een wilde avond, want er werd al 24 uur wanhopig gezocht naar wijn 🍷 en bier 🍺. Nederlanders en hun drank… 😂😂

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *