Tsjechië

Mydlarna Rubens

Danielle schreef op haar polarsteps op zondag 25 augustus:

Vandaag is de temperatuur fantastisch, 22 graden, beetje zon, beetje bewolkt. Perfect om op pad te gaan. We stoppen vandaag eerst bij Mydlarna Rubens in Růžová. De zeepfabriek van Rubens produceert zepen volgens een eigen, origineel familierecept dat al meer dan honderd jaar oud is. Zepen worden uitsluitend gemaakt van stoffen die in de natuur voorkomen en hebben daarom een ​​gunstig effect op de huid. Het wordt met de hand gemaakt, zogenaamd bevroren, wat het behoud van alle voedzame ingrediënten in de zepen garandeert. De zepen zijn uitsluitend verpakt in natuurlijke materialen. In deze winkel kun je een aantal van de producten zelf uitproberen en kopen wat je leuk vindt. Maar je kan ook je eigen zeep maken! Het ziet er prachtig uit en het ruikt er heerlijk.

Kamenice-kloof

Daarna door naar Menza. We hadden jullie al laten weten dat er helaas veel schade is door de brand van twee jaar geleden en veel paden zijn afgesloten. Gisteren heb ik mij toch nog eens verdiept in de Tsjechische wandelapp en ik denk dat ik toch een stukje kloof heb gevonden wat open is. Dus we gaan daar toch maar even een kijkje nemen. We parkeren dus in Menza en wandelen via het groene wandelpad de kloof in. Of althans wandelen, je daalt echt heel snel af! En opeens waren we er – onder in de kloof. Ondanks het vele groen kun je goed zien hoe steil de kloof is. De groene route loopt over een brug over de kloof. Hier staat duidelijk aangegeven welke kanten je hier op kunt lopen. We konden hier nu zowel linksaf als rechtsaf de gele route volgen: linksaf naar de bootjes door de Divoká-kloof (waarbij je nu niet aan de andere kant kon uitstappen; de bootjes voeren heen en weer en zetten je dus weer af bij hetzelfde punt) en rechtsaf naar de bootjes door de Edmundova-kloof en verder naar Hřensko maar dit gehele pad was helaas gesloten.

We lopen dus de Divoká-kloof in op weg naar de bootjes. En wij waren vandaag de geluksvogels. We zijn de laatste die in het bootje stappen, we zitten dus vooraan! En Rex, zo bescheiden als hij is, was dit keer het “boegbeeld” van de boot, want op de voorste punt was zijn eigendom. Het varen door de kloof was geweldig. De “schipper” verteld verhalen, ziet wat voor dingen / gezichten je kunt zien in de rotsen en houd ons uiteraard zo nu en dan voor de gek. Hij vaart ons door de kloof heen en weer met de hand met een stok. Het was niet het stuk kloof wat ik bedacht had, maar het was echt prachtig en leuk!

Dolský mlýn

Rob vond op internet niet ver van waar wij verblijven een ruïne. Volgens de omschrijving een gemakkelijke wandeling dus perfect om Rex zijn vijf uur wandeling te doen. Nou, diegene die die tekst geschreven is, is niet goed hoor. Wat een afdaling! En dat afdalen is erg leuk natuurlijk, maar je weet dat wat je daalt je ook weer terug omhoog moet.. Dus vandaag leek het wel de dag van de kloven, want opnieuw zakte we af in een kloof. De romantische Dolský-molen ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Kamenice en Jetřichovické Bělé, ongeveer 1,5 km van het dorp Kamenická Stráň en 3 km van het dorp Jetřichovice in het nationale park České Švýcarsko. De ruïnes van de oorspronkelijke driewielige molen en zagerij dateren uit 1515. Van het oorspronkelijke gebouw is alleen de romp van de ommuring bewaard gebleven. In 2007 werd Dolský mlýn uitgeroepen tot cultureel monument. Eerlijk, het ziet er prachtig uit. De pad er naar toe, de afdaling, het water, de rivier en de ruïne. Maar jeetje wat een klim terug! Nu onderweg naar een Pizzaria, want het is vanavond pizza avond. En dan op zoek naar iets voor morgen, onze laatste volle dag in Tsjechië.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *