Marokko

Op bezoek bij de koning 🤴🏼

Op zondag 25 augustus schreef Desiree op haar polarsteps:

Iedere ochtend komen ze onze koffers 🧳 ophalen bij de kamerdeur. Echter, nadat ze binnen 1 uur na aankomst in Marokko Vees waren vergeten bij de pinautomaat 🏧 vertrouwen wij, maar ook veel andere niet helemaal op de tel- en regelkunsten. Daarom kijken 👀 we toch altijd zelf of de koffer daadwerkelijk ingeladen wordt. De koffers werden maar niet opgehaald en dus ook niet geladen. We zouden om 08:00 uur ⏰ vertrekken, maar er was rond die tijd nog geen herkenbare koffer voorbij gekomen. Ik had al vanaf het begin voorgesteld de koffers 🧳 zelf mee te nemen, maar ik moest niet zo stressen en dingen los laten 😅😜. Uiteindelijk kwam om 08:10 uur (na wat aandringen 😇) mijn zilvergrijze koffer en Vees zijn legertas voorbij, dus kon ik met een gerust hart 💓 de bus in. Om 08:20 uur zijn we dan eindelijk vertrokken (met koffers) naar Rabat. Een rit van circa 1,5 uur. Onze eerste tussenstop was bij de koning 👑. Het Koninklijk Paleis van Rabat is de officiële hoofdwoning van de huidige koning 🤴🏼 van Marokko, Mohammed VI. Officieel heet het paleis El Mechouar Essaid, wat ‘de plaats van het gelukspaleis’ betekent 🤓. Gelegen aan het einde van de mechouar (een groot paradeterrein), bevindt zich het paleis uit 1864 wat dus de hoofdresidentie is van de koninklijke familie 👑 . Er wonen in totaal circa 2000 mensen op het terrein, naast leden van de Koninklijke familie, wonen ook de paleisbedienden, een regiment wachters en de cavalerie hier. Het complex heeft ook een moskee 🕌. Het is verboden 🚫 terrein voor bezoekers, maar reisgroepen mogen parkeren en foto’s maken. Dat beloofde dus wat… nee hoor, we mochten dan wel het terrein op maar op circa 50 meter van de eerste poort hield ook ons privilege op 😂. Maar ik moet niet klagen want schijnbaar mochten we al 2 stoepranden (ongeveer 75m) dichterbij komen dan een paar jaar geleden 🥹. We zijn nog door een klein stukje van de tuin 🪴 gewandeld (een van de vele tuinen) waar echt enorm veel ooievaars zitten en toen weer terug de bus in gegaan op weg naar de moskee 🕌 die nooit afkwam; De Hassantoren.

De Hassantoren صومعة حسان &
mausoleum Mohammed V

De Hassantoren (Arabisch: صومعة حسان, Frans: Tour Hassan) is de minaret van een incomplete moskee in de hoofdstad Rabat. In 1195 begon men met de bouw van de toren. Het was de bedoeling dat het de grootste minaret ter wereld 🌎 werd en tevens de grootste moskee 🕌 ter wereld (voor die tijd). In 1199 overleed kalief Yaqub al-Mansur en daarmee viel ook de financiering weg werd er dus niet verder gebouwd 🚧. De toren had toen nog maar een hoogte van 44 meter bereikt, ongeveer de helft van de oorspronkelijke bedoeling. Ook de moskee 🕌 werd niet verder afgebouwd: er waren alleen een paar muren en ongeveer 200 zuilen gebouwd. De toren, opgetrokken uit rode zandstenen 🧱 en de restanten van de muren en zuilen vormen samen met het moderne mausoleum van Koning Mohammed V een belangrijke historische en toeristische locatie in Rabat. Tegenover de Hassantoren bezochten we het mausoleum van Mohammed V. Hij wordt gezien als de vader van de Marokkaanse onafhankelijkheid. Hij was eerst de Sultan van Marokko 🇲🇦 , maar deed later afstand van die titel om daarna Koning 👑 van Marokko te worden. In het Mausoleum bevinden zich ook de lichamen van zijn twee zonen, Koning Hassan II en zijn broer 👦🏽 . Het was koning Hassan II die opdracht gaf tot het bouwen van het mausoleum. Het Masoleum wordt dag ☀️ en nacht 🌜 bewaakt door de koninklijke garde van Marokko. Een belangrijk feitje: iedere 45 min. wisselt de garde 💂‍♀️ inclusief het paard 🐴. Iedere wachter heeft zijn eigen paard en traint ook alleen met zijn eigen paard. Oh, ja, voordat ik het vergeet. Op de achtergrond staat een mega grote toren. In de vorm van een raket 🚀. Dit is de Mohammed VI Tower, het hoogste gebouw van Marokko. Met zijn hoogte 🔝 van 250 m is de Mohammed VI Tower ontworpen om van een afstand van 50 km in het rond zichtbaar te zijn. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 102.800 m². Verdeeld over 55 verdiepingen zal deze hoogbouw plaats bieden aan een luxehotel 🏨 , kantoren, standingvolle appartementen 🏠 en een uitkijkterras op de hoogste verdieping. Dit alles is toegankelijk via 40 liften 🛗 , waarvan 23 in de toren en 17 in de basis. We gaan door naar een mooi uitzichtpunt op de atlantische oceaan 🌊.

Kasbah des Oudayas 😍🌊

De Kasba van de Oudaya’s is een kasba (fort) in Rabat. Sinds 2012 is dit fort opgenomen op de Werelderfgoedlijst 🗺️, als onderdeel van de inschrijving Rabat, moderne hoofdstad en historische stad: een gedeelde erfenis. Al in de tiende eeuw stond er aan de monding van de Bouregreg een ribat, een vesting waar religieuze strijders 🥷🏼 gelegerd waren. De Almohaden legden rond 1150 de basis van de huidige kasba, toen zij na hun overwinning op de Almoraviden de vesting opnieuw optrokken. Zij gaven haar ook een nieuwe naam: al-Mahdiyya, naar de spirituele stichter van hun dynastie Ibn Toemart. De Almohaden voegden onder meer een moskee 🕌 toe, de Jamaa al Atiq, de oudste nog bestaande van de stad. Na het overlijden van de grote kalief Yaqub al-Mansur in 1199 raakte de kasba in verval. Pas toen de morisken aan het begin van de zeventiende eeuw uit Spanje 🇪🇸 verdreven werden en zo’n 2000 van hen in Rabat neerstreken, werd de vesting grondig opgeknapt. Nadat de Alawieten onder Moulay al-Rashid in 1666 de piratenrepubliek 🏴‍☠️ Rabat onder controle hadden gekregen, werd de kasba verder uitgebreid. De sultans legerden er een garnizoen Oudaya’s, een Arabische stam uit Zuid-Marokko. Kort samengevat: fort aan zee 🌊 met muren van 2,5m breed en 8-10m hoog. Mijn persoonlijke mening…. Prachtig uitzicht op zee 😍 maar wel frustrerend dat je op zo’n mooie plek met 30+ graden als open water zwemmer 🏊‍♀️ niet even een duikje kan nemen 😂 Daarna gingen we lunchen in een typisch Marokkaans restaurantje en vervolgens zijn we doorgereden naar Meknès. We dineren 🍽️ en slapen 😴 vannacht hier. Morgen gaan we naar de oude Romeinse stad Volubilis, daarna gaan we naar een Joodse begraafplaats 🪦 en maken we een stadswandeling. Leuheeeuk! Tot morgen 👋🏼.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.