Marokko

Meknes; Versailles van Marokko 🤩

Desiree schreef maandag 26 augustus verder op haar polarsteps:

Na een redelijk korte rit 🚌 zijn we aangekomen in Meknes. Meknes (Arabisch: مكناس, Berbers: ⴰⵎⴽⵏⴰⵙ) is een stad in het midden van Marokko. De stad heeft meer dan 600.000 inwoners. De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte ⛰️ en de stad Fez. Het is een van de vier koningssteden 👑 van Marokko, samen met Fez, Marrakesh en Rabat. Wat meteen opvalt zijn de stadsmuren 🧱 , niet één, niet twee maar maarliefst 3 stadsmuren. In totaal hebben ze hier meer dan 40km aan stadsmuren! Direct na binnenkomst door de Bab Mansour (één van de toegangspoorten tot het oude centrum) zie je waarom Meknes Versailles van Marokko 🇲🇦 wordt genoemd. Wij gaan na binnenkomst direct weer via een andere stadspoort naar buiten. Met gevaar ⚠️ voor eigen leven moeten we daarvoor een weg oversteken, een zebrapad betekend hier helemaal niets 🙅🏼‍♀️ en je hebt ook nergens recht op 😅. Aan de andere kant van de poort bevindt zich een Joodse begraafplaats 🪦. Het zit heel diep in de Joodse traditie om leven en dood te scheiden. Daarom moeten overledenen buiten het dorp/de stad gebracht worden. Dit is dus ook de reden dat je op een Joodse begraafplaats meestal geen bloemen 🌺 aantreft. Het is traditie om in plaats daarvan een steentje op het graf te plaatsen. Vanaf de begraafplaats gaan we door naar het mausoleum van Moulay Ismail.

Dit doen we kriskras door de steegjes en marktjes van Meknes 🌆. Het is zo zoet dat je er niet alleen amper kunt lopen vanwege de hoeveelheid mensen maar ook de hoeveelheid bijen 🐝, wespen en alles wat er op lijkt is in grote getallen aanwezig. We hadden sowieso niet echt trek, maar ik zou niet zomaar iets in mijn mond 👄 hebben gedaan, want de kans dat er een beestje in zat of iets achter had gelaten was enorm (naar mijn idee 😅). Langs de gucci slippers en voorbij de Louis Vuitton tassen 💼 kwamen we uit bij ons restaurantje voor de lunch. Na de lunch hebben we een bezoek gebracht aan een metaalbewerker. Hij maakt van zilver sieraden 💍 , hij verwerkt zilver in schalen en andere huisdecoraties, na een leuke korte demonstratie was er uiteraard de mogelijkheid het een en ander te kopen, maar opgepast, een slechte deal ligt op de loer 😅, daar kwamen ook een aantal reisgenoten achter 💰.

We liepen terug naar de stadsmuur en gingen wederom een prachtige poort door. Daarachter bevond zich het mausoleum.

Moulay Ismail ibn Sharif was de tweede sultan van Marokko uit de dynastie der Alaoui. Hij was de zevende zoon van Moulay Ali Cherif. Hij was aanvankelijk gouverneur van Meknes onder zijn broer Rashid. Toen deze plots stierf, slaagde hij er in hem op te volgen. Meknes werd de nieuwe hoofdstad (vandaar dat het een van de koningssteden is 👑). De stad werd uitgebouwd met prachtige tuinen 🪴 en monumenten, waardoor het Versailles naar de kroon stak. Het werd gebouwd door blanke slaven, die waren gevangengenomen door de Barbarijse zeerovers 🏴‍☠️ . De stenen werden gehaald uit de Romeinse ruïnes van Volubilis en het El-Badipaleis 🏰 . Ismail had de reputatie zeer bloeddorstig 🩸 te zijn. Daarnaast werd van hem gezegd dat hij meer dan 500 concubines (ik moest even vragen wat dat was, maar extra vrouwen voor erbij, side chicks) en meer dan 1000 kinderen 👶🏽 had.

In 1703 werden er 525 zonen 👦🏽 en 342 dochters 👧🏽geteld. In 1721 waren er al 700 zonen 👦🏽. De opvolging van Ismail was niet goed geregeld. Daardoor ontstond er naar zijn dood een burgeroorlog ☠️ onder zijn vele zonen. De Abid al-Boekhari zouden bepalen wie er aan de macht kwam. Na een drukke, leuke en mooie dag gingen we met de bus 🚌 naar Fes. Hier blijven we 2 nachten 🌜. Morgen hebben we ook een lekker druk programma en gaan we veel te voet doen. Marktjes, steegjes, leerlooierij, tapijtmakers, traditionele kledij kleermakers en als laatste gaan we naar een mozaïek bedrijf / pottenbakker. Goed voor de stappen 🚶🏽‍♀️, minder goed voor de portemonnee 💰. Slaap lekker 😴

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *