Corsica

Vandaag was het toren dag

Donderdag 19 september zijn we naar een goed ontbijt op pad gegaan met de auto. We zijn eerst de prachtige route Iles Sanguinaires gaan rijden om uit te komen bij de toren La Parata.

Deze zeer goed bewaard gebleven 16e eeuwseGenuese toren bevindt zich op de top van de Pointe de la Parata. Het maakt deel uit van een reeks van 85 torens (waarvan er 67 nog overeind staan) gebouwd tijdens de bezetting van het eiland door de Republiek Genua. Ze waren bedoeld om de Corsicaanse kusten te verdedigen tegen barbaarse aanvallen.

De toren bestaat uit 3 niveaus met kamers en observatieposten. Het tweede niveau heeft een kanonopening en het derde heeft twee ramen. Op niveau 0 is er een reservoir dat wordt gevoed door regenwater dat op het terras is opgevangen en bovenaan zien we een Chappe-telegraaf, een telecommunicatiesysteem uitgevonden in 1791. Het maakte communicatie met boten of dat van het eiland Mezu Mare mogelijk. Het interieur van de Parata-toren kan niet worden bezocht, maar vanaf de top van het schiereiland, op een hoogte van 55 meter, ontdekt u een prachtig panorama op de Golf van Ajaccio en de Sanguinaires-eilanden. Wees voorzichtig, het rood gemarkeerde pad om naar de Genuese toren te gaan is behoorlijk steil en gedegradeerd.

Nadat we deze klim hadden overleefd zijn we naar een strand gereden en dan over een kilometers lange zandpad naar Capo di Feno een heel leuk strandtentje wat eigenlijk niet te zien is maar waar het heel druk was ik snap niet dat zoveel mensen dat hebben kunnen vinden. Daar heerlijk wat gedronken en gegeten en toen weer verder. We zijn toen langs een kustweg naar Capo di Muru gereden want daar staat zo’n zelfde toren waar je wel in mag alleen de toren hebben we nooit bereikt want na een 3 kilometer hield ik het voor gezien we waren nog niet op de helft maar het was heel de tijd klimmen en dan door een rivier/waterval bedding.

Ruud wilde niet verder alleen dus dat was wel heel jammer. Gebouwd tussen 1580 en 1617 aan de noordkust van Capu di Muru. De toren viel onder de jurisdictie van Ajaccio. Het gebouw staat op de monumentenlijst. De uitkijkpost is opgenomen in de algemene inventaris van het cultureel erfgoed door de lokale overheid van Corsica. Het gebied van Capu di Muru uitgestrekt tussen de golven van Ajaccio en Valinco biedt een enorm reliëf dat tot 170m boven de zee uitsteekt.  Onderweg had ik nog een sanitaire stop en dat doe ik niet snel in de bosjes maar heel die beklimming terug was ook geen optie als je zo erg moet. Ik bedacht mij wel hier zit ik op 60 jarige leeftijd kan toch eigenlijk echt niet. Daarna terug gereden naar het hotel en daar was buiten geen parkeerplaats meer dus we konden door naar de garage nou dat laat Ruud zich geen twee keer zeggen. Daarna is Ruud nog even gaan hardlopen waar haalt hij het vandaan en nu nog iets verzinnen om te gaan eten.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *