Corsica

Bastia

Donderdag 26 september zijn we begonnen natuurlijk met een ontbijt waar de receptioniste mij heel raar aan keek want ik zou al in de bus moeten zitten, ik dacht nee he niet weer die bus maar toen kwam er een sorry en legde ze uit waar alles was. Het was niet een geweldig ontbijt maar we zullen maar denken we kunnen er weer even tegen. Daarna de auto gepakt en de navigatie op Bastia gezet wat ongeveer een anderhalf uur rijden was. Daar aangekomen gevraagd of we de auto alvast daar mochten parkeren want het was nog te vroeg om in te checken en dat kon dus toen op naar het centrum.

Daarna toe ging geweldig vele trappen na beneden maar alleen al bij de gedachte we moeten ook nog terug…… nog maar even niet aan denken. Als eerste neergestreken op een terrasje en een kaart gescoord en toen op weg. Als eerste kwamen we langs de kerk de Notre dame de Lourdes daar verschrokken we ons meteen een hoedje want toen we een ruimte in liepen lag daar iemand opgebaard dus snel weg en een andere ingang zoeken. Deze kerk kijkt uit op de haven en is bereikbaar via een trap. De kerk verkeert in goede staat sinds de wederopbouw na de oorlog. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden op 4 oktober 1943 om 8.00 uur de haven van Bastia, toen alle Duitsers de stad hadden verlaten.
In totaal bedroegen de civiele verliezen bijna 500 doden of gewonden.  De kerk van Lourdes werd getroffen door talloze projectielen, maar de grot van de Maagd van Lourdes die het koor domineerde bleef op wonderbaarlijke wijze intact, midden in het puin van de kerk.
Aan het einde van de oorlog werd de kerk zeer snel herbouwd en op 30 juni 1946 werd de kerk weer in gebruik genomen.


Binnenin is een groot granaatfragment aan de muur bevestigd. Het getuigt van de gevechten van 1943. Daarna door naar het grootste plein in Bastia met vele terrassen en daar worden ook alle evenementen gehouden het Place sint Nicolas. Hier staan twee grote standbeelden op monument Aux morts dit herdenkt alle doden van de oorlog in 1870 het stelt een weduwvrouw voor met haar kind. Het andere standbeeld is Statue Napoleon en werd in opdracht van zijn zus gemaakt. Napoleon wordt voorgesteld als een Romeinse keizer, gekroond met lauweren, gekleed in een toga, met een scepter in zijn linkerhand en een boekrol in zijn rechterhand, als symbool van de wetgever. Maar sommigen zijn van mening dat hij wordt voorgesteld als een god, omdat hij de attributen van Jupiter vertoont . Op de achterkant, op de sokkel, staat het wapen van de stad. Want toen het eenmaal klaar was hoefde zijn zus net niet en kwam het hier te staan.

Daarna door allerlei straatjes en pleintjes omhoog en naar beneden en kwamen we langs heel veel verschillende gebouwen zo ook langs St Jean Baptiste deze kerk van Sint Johannes de Doper is de grootste van Corsica en werd gebouwd tussen 1636 en 1666 de campaniles aan de gevel werden er in de 19de eeuw pas bijgevoegd. Daarna door naar de haven en een lekkere pizza gegeten om daarna weer door te gaan. De trappen van Escallier Romieu werden tussen 1871 en 1873 ontworpen door architect Paul-Augustin Viale. Het omvat een fontein, een nis met een standbeeld, vazen ​​met sokkels. De trap verbind de haven die in de stad onder ligt met de stad die boven ligt de Citadel. Het is een prachtige trap naar boven maar wij gingen toch met de nieuw aangelegde lift naar boven. Op de citadel kwamen we als eerste de kerk oratoire Sainte Croix tegen of te wel de heilige kruiskerk gebouwd op grond die toebehoort aan de Basiliek van Sint Jan dus op Vaticaan grond.

Het pauselijk wapen aan beide zijde van het altaar herinnert ons hieraan. Verder wordt hij gerestaureerd want het vocht heeft zijn werk gedaan. Daarna de Katedraal Sainte Marie deze is gewijd aan de hemelvaart van de maagd en werd gebouwd tussen 1604 en 1619. Het herbergt een buiten gewoon processiebeeld van de maagd in het zilver uit 1852. Dit kunstwerk staat rechts in de kerk als je binnen komt en dit wordt elke 15 augustus in processie door de straten van de stad gedragen.

Het is dan natuurlijk ook weer tijd voor een terrasje en dat doen we op het plein bij palais des gouverneurs. Daarna lopen we de nieuw aangelegde route de Aldilonda dit is een pad van 450 meter boven de zee aan de rotsen vast gemaakt een prachtige wandeling. Daarna in de haven genoten van een heerlijk ijsje en weer met de lift terug naar boven naar de citadel om daar via de stadspoort de citadel te verlaten en terug te lopen naar het hotel en al die trappen. Daar ingecheckt spullen uit de auto gehaald en de beentjes omhoog gelegd na al die kilometers.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *