Station Lausanne

Vannacht heerlijk geslapen en vanmorgen een wat teleurstellend ontbijt. Er was wel te eten, maar niet zoveel keuze of lekkere dingen. Om 10.49 uur zaten we in de trein naar Lausanne. Waar onze trein richting Bern al klaar stond. Dus we gingen zo van het ene spoor naar het andere spoor en weer door. Deze trein komt rond 12.30 uur aan in Bern waar we dan nog wat kunnen rondkijken voor we ons laatste nachtje slapen in Zwitserland zullen hebben.
Station Bern

Rond 12.30 uur kwamen we aan op Station Bern, het hotel lag echt letter om de hoek dus daar waren we zo. De koffers in de kofferopslag gezet en een plattegrondje van Bern erbij gepakt. Het was een goede keuze om Montreux in de ochtend te verlaten in plaats van in de middag. Want het regende nog altijd in Montreux, in Bern is het sinds dat we zijn aangekomen droog. We hebben heel Bern centrum doorgelopen wat een prachtige historische binnenstad heeft. De meest indrukwekkende bezienswaardigheid in het historische centrum van Bern is de Zytglogge. Deze klokkentoren uit de 13e eeuw heeft in de loop der jaren gediend als waaktoren voor de vestingwerken en als gevangenis van de stad. In de koepel in de top van de 54 meter hoge toren hangen bronzen klokken met nog steeds dezelfde constructie als in 1408. Al meer dan 600 jaar slaat de klok elk hele uur en galmt het doordringende geluid door de pittoreske straten van het centrum.

De astronomische kalenderklok van de Zytglogge geeft niet alleen de tijd aan maar ook de stand van de zon en de maan en het huidige horoscoopteken. Op de melodieën van de klok zie je mechanische figuren, waaronder een parade van beren en een gouden haan, vrolijk ronddraaien. Verspreid door het historische centrum van Bern staan meer dan honderd openbare fonteinen. Deze watervoorzieningen staan symbool voor historische gebeurtenissen. Wanneer er in de stad iets bijzonders gebeurde waar alle inwoners van af moesten weten, zoals de oprichting van het eerste ziekenhuis in 1354, werd er een fontein gebouwd. Vroeger waren de fonteinen ontmoetingsplaatsen voor de inwoners om de laatste roddels te bespreken. De meest merkwaardige fontein is de Kindlifresserbrunnen, ook wel de Kindereter-fontein. Een bijna 500 jaar oud beeldhouwwerk van een reus die een zak peuters opeet. Tot op heden is de achterliggende gedachte niet verklaard. Veel historici geloven dat deze fontein uit de 16e eeuw een boeman afbeeldt om de kinderen bang te maken zodat ze zich gedragen. De Berner Münster is met een hoogte van 100 meter de grootste kerk van Zwitserland. De bouw van deze gotische kathedraal begon in 1421, maar werd pas als voltooid beschouwd toen in 1893 de klokkentoren werd toegevoegd. Het prominente meesterwerk is voornamelijk bekend om zijn laat-gotische sculptuur van het Laatste Oordeel boven de ingang. De glas- in-loodramen binnenin de kathedraal worden beschouwd als de meest waardevolle ramen van Zwitserland en dateren uit 1441. Het parlement van Bern heeft het voorrecht om te vergaderen in een renaissancegebouw van 64 meter dat met kop en schouders boven de stad uitreikt. Het parlementsgebouw, ook wel het Bundeshaus, is de zetel van de Zwitserse regering. Het eind 19e-eeuwse gebouw is bekend om zijn groene koepel bovenop en twee kleinere groene koepels aan de zijkanten.
Einsteinhaus

Het appartement aan de Kramgasse 49 in Bern had van 1902 tot 1909 een bijzondere bewoner. De wereldberoemde natuurkundige Albert Einstein bedacht hier, naast zijn bijbaan bij een octrooibureau, zijn relativiteitstheorie. De befaamde E = mc², die de begrippen ruimte en tijd opnieuw definieerde. De relativiteitstheorie die in 1905 het licht zag, haalde Einstein uit de anonimiteit en was het begin van zijn bijzondere loopbaan. Tegenwoordig is de Kramgasse 49 een museum, waar je de handgeschreven relativiteitstheorie en andere wetenschappelijke documenten bekijkt. Waaronder zijn Annus Mirabilis-artikelen, die niet alleen het basiswerk van zijn onderzoek waren, maar ook voor de toekomstige astrofysica (astronomie die processen in sterren probeert te verklaren).
Ik zie al verschillende bekende dingen voor ons, daar in Calvi. Dat gaat een hele mooie vakantie worden, dat weet…