Corsica

Naar de geboorte stad van Napoleon

Woensdag 18 september werden we wakker met regen in Calvi maar na het ontbijt gingen we toch weer verkassen en de kant die op gingen was het beter weer dus dat zou wel goed komen. Het eerste stukje hebben we langs de kust gereden en daarna zijn we de D81 opgegaan richting de plaats Piana.

Deze route heet De golf van Porto en de Calangues de Piana en wat is die mooi. Af en toe een hele smalle weg en zeker met al die campers en vooral de chauffeurs die niet kunnen rijden. Hier en daar staan natuurlijk geparkeerde auto’s want iedereen wil een foto van dat mooie rode gesteente want het is ook prachtig. Na deze mooie rotsen onze weg vervolg naar ons nieuwe hotel wat staat in Ajaccio.

Daar aangekomen konden we nog niet inchecken maar we mochten daar wel de auto parkeren dus dat gedaan en te voet naar het oude centrum gelopen.

Daar eerst een plattegrond gescoord en wat drinken en een terrasje en daarna op weg naar het huis waar Napoleon is geboren.

Dat hebben we natuurlijk ook van binnen bezocht je komt er maar een keer en ik moet zeggen het was leuk opgezet en ook stonden er nog veel spullen uit die tijd.

Daarna weer veder en na een standbeeld gezocht waar napoleon op een paard zit met zijn 4 broers maar we konden het maar niet vinden dus op een gegeven moment toch maar eens gevraagd stond het in een bouwput dus tussen de tralies door konden we het zien en meteen de foto’s hoe het gaat worden.

Verder allerlei mooie straatjes en winkels gekeken en nog meer terrasjes gezien. Ook de kathedraal Santa Maria bekeken hier is Napoleon of te wel Napoleon Bonaparte in juli 1771 gedoopt in dit barokke bouwwerk dat uitkijkt over zee. Hij is altijd van de stad blijven houden, al vertrok hij er al op negenjarige leeftijd. Als volwassen man kwam Napoleon er een paar keer terug voor een verblijf, de laatste keer in 1799 op terugreis uit Egypte. Op een plaat van rood marmer op een kerkpilaar staat wat Napoleon schreef op Sint-Helena: “Als men mijn lijk gaat verbannen zoals mijn persoon is verbannen, als men mij geen stukje aarde gunt, hoop ik dat ik begraven mag worden bij mijn voorouders in de kathedraal van Ajaccio, op Corsica.”

Daarna naar het grote monument gelopen en deze staat op een heuvel aan de Cours Grandval – een elegante verkeersader in Ajaccio met chique zomerhuizen uit de 19e eeuw – ligt de grot van Casone in een chaotische omgeving van brokken graniet. Op Corsica wordt graag verteld dat de jonge Bonaparte zich hier terugtrok om te lezen en om over zijn toekomst na te denken. Bovenaan een grote trap staat een beeld van Napoleon met op zijn hoofd de bekende tweekantige steek. Zijn belangrijkste daden staan in steen gebeiteld, zoals het invoeren van het burgerlijk wetboek, het oprichten van de universiteit en de Banque de France. Daarna was het tijd om iets te gaan eten en na dit heerlijke diner gingen weer terug naar het hotel wat nog een hele wandeling was. In totaal hebben we een 14 kilometer afgelegd dus het werd tijd om met de voetjes omhoog te gaan. Bij het hotel aangekomen ingecheckt en even natuurlijk op het dakterras gaan kijken naar het uitzicht daarna ons opgefrist en lekker op bed gaan liggen.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *